x

Szanowni Państwo,

w związku z wprowadzeniem stanu epidemii, mając na uwadze
bezpieczeństwo i zdrowie Państwa oraz pracowników Spółki,

od dnia 16.03.2020r. do odwołania
obsługa Klientów GZGK Sp. z o.o. w Chojnicach
będzie możliwa
wyłącznie telefonicznie bądź elektronicznie.

Szczegółowe informacje na naszej stronie internetowej w zakładce Aktualności.

Prosimy o wyrozumiałość i za niedogodności związane obecną sytuacją przepraszamy. Pragniemy również poinformować, że powyższa sytuacja nie wpłynie na zapewnienie ciągłości dostaw wody, a także odbioru ścieków.

Jak prawidłowo myć ręce? Poradnik koronawirus

Ministerstwo Zdrowia na swoim portalu opublikowało podstawowe informacje na temat koronawirusa z z Wuhan.  Z pełną treścią artykułu można zapoznać się  tutaj

My za powyższym artykułem publikujemy zalecenia WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) CDC (Centra Kontroli i Prewencji Chorób) i GIS (Główny Inspektorat Sanitarny) dotyczące utrzymania higieny rąk:

Czym myć ręce? 

Do mycia rąk należy używać w pierwszej kolejności mydła i wody. Każdy rodzaj mydła: w płynie, proszku, kostce czy płatkach jest skuteczny. Mydło w kostce powinno znajdować się na mydelniczce, aby mogło wyschnąć i nie zaczęły się na nim namnażać drobnoustroje. Powinno się unikać gorącej wody, ponieważ ciągły kontakt z wodą o takiej temperaturze może zwiększać ryzyko zapalenia skóry.

Można też korzystać z  płynów dezynfekujących lub żeli antybakteryjnych na bazie minimum 60% alkoholu. Preparaty do dezynfekcji mają za zadanie niszczyć formy wegetatywne drobnoustrojów. Ich biobójcze działanie polega na niszczeniu (denaturacji) struktury białek wirusów, bakterii i grzybów.

Niewskazane jest stałe mycie rąk wodą i mydłem od razu po lub przed zastosowaniem środka dezynfekującego. Takie działanie jest zbędne, a dodatkowo może prowadzić do podrażnienia i uszkodzenia skóry.

Kiedy myć ręce?

  • Przed, w trakcie i po przygotowaniu jedzenia.
  • Przed jedzeniem.
  • Przed i po opiece nad kimś w domu, który ma wymioty lub biegunkę.
  • Przed i po leczeniu skaleczenia lub rany.
  • Po skorzystaniu z toalety.
  • Po zmianie pieluch lub pomocy dziecku, które skorzystało z toalety.
  • Po wydmuchaniu nosa, kaszlu lub kichaniu.
  • Po dotknięciu zwierzęcia, karmy dla zwierząt lub odpadów zwierzęcych.
  • Po pracy z karmą dla zwierząt lub przysmakami dla zwierząt.
  • Po dotknięciu śmieci.

Jak skutecznie myć ręce?

  1. Zwilż ręce ciepłą wodą. Nałóż mydło w płynie w zagłębienie dłoni.
  2. Namydl obydwie wewnętrzne powierzchnie dłoni. 
  3. Spleć palce i namydl je. 
  4. Namydl kciuk jednej dłoni drugą ręką i na przemian.
  5. Namydl wierzch jednej dłoni wnętrzem drugiej dłoni i na przemian. 
  6. Namydl obydwa nadgarstki.
  7. Spłucz starannie dłonie, żeby usunąć mydło. Wysusz je starannie jednorazowym ręcznikiem. 

Czas trwania mycia rąk powinien wynosić minimum 20- 30 sekund.  Bardzo ważną kwestią jest pobranie wystarczającej ilości preparatu, tak aby dokładnie pokrył dłonie, staranne umycie wgłębień – tzw. linii dłoni oraz dokładne osuszenie dłoni za pomocą jednorazowych materiałów. Ponadto nie zaleca się korzystania z suszarek do rąk, ponieważ powodują one rozprzestrzenianie się patogenów w powietrzu.

Odkażając dłonie preparatem dezynfekującym należy rozprowadzić go po całej powierzchni rąk i wcierać aż do momentu wyschnięcia. Warto dezynfekować też przedmioty wielokrotnie używane w ciągu dnia takie jak telefony i pieniądze.